Novica Bjelica u napadu (©CEV)
Novica Bjelica u napadu (©CEV)

Bez stranaca, sa malim fondom igrača... Muška odbojka je na aparatima

Vreme čitanja: 3min | pon. 13.11.23. | 09:52

"Vojvodina igrala prošle sezone Ligu šampiona, imali su ogroman budžet, pa je tu negde polu parirala na nekim utakmicama", pojašnjava Novica Bjelica

San o učešću u Ligi šampiona nije postao java... Odbojkaši Partizana su se na domaćem terenu borili za ulazak u grupnu fazu, ali već na staru turnira su videli da su prilično daleko od konkurenata. Dobili su dve lekcije - od Tirola iz Inzbruka i Las Palmasa sa Kanarskih ostrva, pobedili su samo Budvu, a taj trijumf nije bio dovoljan da se umešaju u bitku za prolaz.

Da su bili blizu, verovatno bi žal bi veći, a ovako - svi su svesni da im očigledno nije mesto u najjačem evropskom društvu. Posebno stariji igrači koji mogu realnije da sagledaju sve što se dešavalo u dvorani "Master". Najiskusniji među njima je sigurno Novica Bjelica koji je u opširnom izlaganju pokušao da pojasni u čemu je glavni problem...

Izabrane vesti

Krenuo je od same utakmice sa Las Palmasom - timom koji je prošao u Ligu šampiona.

"Mislim da smo znali i pre početka da nemamo šanse i da nastavljamo u CEV kupu, ali smo pokušali da izađemo maksimalno. Turnir je pokazao da je najveći nedostatak ekipe je broj utakmica na ovakvom nivou. Ne znam koliko su ljudi svesni - ali odbojku na ovakvom nivou mogu da vide samo u Ligi šampiona. Las Palmas će namučiti mnoge favorite u grupi. Ovo je veliko bogatstvo ne za mene lično, ja sam čovek u godinama - nego za Partizanovu decu - da otprilike vide koji je to nivo i šta se to od njih očekuje jednog dana kada odu u inostranstvo ili ako budu hteli ovde da naprave neki veći rezultat", rekao je Novica Bjelica.

Teško da su crno-beli mogli da se nadaju pobedi protiv Španaca.

"Kada igraš protiv ovakve ekipe treba da ti bude blagoslov što se sastaješ sa njima... Njihov dizač je fenomenalan - na svetskom nivou. Naša ambicija je bila da pokažemo zube, mislim da smo uspeli. Hteli su i oni da pobede, nisu menjali apsolutno ništa. Izašli su sa najjačom postavom, tako da se nadam da su mladi igrači pokazali da ima materijala za nešto više".

Partizan je već u prvom kolu doživeo hladan tuš od Tirola, posle toga su šanse svedene na teoriju.

"Eto Austrijanci koji su nas pobedili... Neko će da kaže Austrijanci, a pola njih nije, nego su stranci, Brazilci... Igraju tu neku ligu zajedno sa Hrvatima, Slovencima, Slovacima, Mađarima. Moj savet mlađima je rad i što više ovakvih turnira, utakmica - da ti malo uđe u noge ova brzina koja se ne viđa kod nas".

Prošli su crno-beli prvi kvalifikacioni turnir, došli su do drugog - činilo se da su blizu ostvarenja cilja... Mežutim, na kraju se ponovo pokazalo da srpski klubovi prilično zaostaju za evropskom elitom.

"Uopšte nismo bili blizu da budemo iskreni. Ako gledamo sad ovu našu grupu - da ne ulazim u priču o najboljem drugoplasiranom, ova ekipa je mnogo jača od nas. Nije floskula pričati o budžetima, oni imaju budžet puta deset ili 20 - nebitno je to. Mi nemamo stranaca, naša su deca. Oni igraju konstantno svoju ligu na toj nekoj brzini, a mi na drugim brzinama i onda je teško da se prilagodiš. Uđeš - malo si fasciniran na početku. Mi smo se danas otopili, bilo je bolje, ali sigurno ni oni nisu igrali na sto odsto posle prvog seta. Ne znam... Vojvodina igrala prošle sezone, imali su ogroman budžet, pa je tu negde polu parirala na nekim utakmicama. Ne znam koliko je realno nažalost bez stranaca, sa malim fondom igrača. Znate i sami - muška odbojka je na aparatima".

Partizan mora da se okrene domaćim takmičenjima i CEV kupu u kome će u 1/16 finala igrati sa belgijskim Luvenom. Pred naredne izazove mogu da budu zadovoljni makar zbog prikazane igre u pojedinim trenucima duela sa Las Palmasom.

"Raduje energija... Imamo nekoliko klinaca koji su ušli - lepo je da vide, da osete da mogu. To je jedan stimulans. Ali mislim da je bolje da vide koliko zaostajemo da bi radom jednog dana dostigli", zaključio je nekadašnji reprezentativac naše zemlje Novica Bjelica.


tagovi

CEV Liga šampionaOK PartizanNovica Bjelica

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara